Ψηφιακή προσθετική για Ασθενείς

Εισαγωγή


Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα του οδοντοτεχνικού εργαστηρίου του Νικολάου Κ. Νικολούδια.

Το σύγχρονο πρόσωπο της τεχνολογίας, η ψηφιακή τεχνολογία, κατακτά όλο και περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους. Αυξάνει την παραγωγικότητα, αναβαθμίζει την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων εξοικονομώντας παράλληλα χρόνο για τους εργαζομένους και χρήμα για τους καταναλωτές. Η οδοντοτεχνική δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ψηφιακής οδοντικής τεχνολογίας είναι ότι μας δίνει ένα βιομηχανοποιημένο προϊόν που η κατασκευή του δεν έχει καμιά εξάρτηση από το ανθρώπινο λάθος ή την αστοχία των υλικών. Το εργαστήριό μας βρίσκεται στα πρώτα αθηναϊκά εργαστήρια που έχουν εισάγει την ψηφιακή τεχνολογία στην κατασκευή οδοντικών προσθετικών εργασιών.

 

Γενική περιγραφή

Για να κατασκευαστεί μια προσθετική εργασία (μια θήκη ή μια γέφυρα) με την παραδοσιακή τεχνική απαιτείται ο συνδυασμός πολλών διαφορετικών υλικών. Όλα αυτά τα υλικά και οι τεχνικές κατεργασίας τους δημιουργούν ένα πολύπλοκο πλέγμα διαδικασιών. Η παραμικρή αλλαγή τους μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στο τελικό αποτέλεσμα.  Ένας έμπειρος οδοντοτεχνίτης μπορεί να διαχειριστεί αυτές τις διαδικασίες όσο επίπονες κι αν είναι. Ωστόσο όσο κι αν ελεγχθούν, οι διαδικασίες αυτές δεν παύουν να είναι διαβλητές δεδομένου ότι πάντα υπάρχει ο κίνδυνος του ανθρώπινου λάθους και της αστοχίας των υλικών. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ψηφιακής τεχνολογίας είναι ότι παρακάμπτονται όλα τα παραπάνω. Χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό σύστημα CAD-CAM λαμβάνουμε πάντα ένα βιομηχανοποιημένο αποτέλεσμα με πολύ υψηλή ποιότητα.

Πώς λειτουργεί ένα ψηφιακό σύστημα;

Αφού ο οδοντίατρος πάρει τα αποτυπώματα του στόματος του ασθενούς, τα στείλει στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο και κατασκευαστεί το εκμαγείο (το μοντέλο, η αναπαράσταση της γνάθου δηλαδή) αρχίζει η ψηφιακή διαδικασία. Συγκεκριμένα, το εκμαγείο τοποθετείται σε έναν σαρωτή (scanner). Ο scanner «διαβάζει» ηλεκτρονικά το εκμαγείο. Στη συνέχεια, με τη χρήση ειδικού προγράμματος (CAD) (βλ. βίντεο) σχεδιάζεται η θήκη (ή η γέφυρά μας) στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το αρχείο σχεδιασμού που περιέχει την εργασία μας αποστέλλεται ηλεκτρονικά σε μια συμβατή «κοπτική» μηχανή η οποία κατασκευάζει την εν λόγω εργασία από το υλικό που έχουμε προεπιλέξει. Οι μηχανές αυτές χρησιμοποιούν πλάκες υλικών (μετάλλου, ζιρκονίας , ρητίνης κτλ.) από τις οποίες «κόβουν» με κοπτικά εργαλεία την εργασία με ακριβείς μικροκινήσεις εφαρμόζοντας την τεχνολογία της ρομποτικής μηχανικής (τεχνική milling.) (βλ. βίντεο) ). Άλλες μηχανές, με τη βοήθεια laser, «συνθέτουν» την εργασία από σκόνη υλικού (μετάλλου, ζιρκονίας)  εφαρμόζοντας την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης  (τεχνική laser sintering.) (βλ. video). Το αποτέλεσμα φυσικά είναι υψηλότατου επιπέδου και στις δύο περιπτώσεις.

 

Οδοντίατροι

Επικοινωνήστε μαζί μας ώστε να σας φέρουμε σε επαφή με συνεργαζόμενους οδοντιάτρους στην περιοχή σας που παρέχουν εφαρμογές ψηφιακής προσθετικής.

 

Εμφυτεύματα

Πολύ συχνά ο οδοντίατρος, προκειμένου να καλύψει ένα μικρό ή μεγαλύτερο έλλειμμα δοντιών του ασθενούς, επιλέγει τη λύση των οδοντικών εμφυτευμάτων.  Μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων στο οστό της γνάθου εφαρμόζονται πάνω τους τα τεχνητά δόντια, είτε σε μορφή κινητής προσθετικής εργασίας  (ολική οδοντοστοιχία που μπορεί να αφαιρείται από το στόμα),  είτε σε μορφή ακίνητης προσθετικής εργασίας  (θήκη ή γέφυρα που συγκολλάται ή “βιδώνεται” στα εμφυτεύματα ) ανάλογα με την περίπτωση.  Κατά συνέπεια, η σωστή διάταξη των τεχνητών δοντιών εξαρτάται από τη σωστή θέση των εμφυτευμάτων. Το να τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα στην κατάλληλη θέση ώστε τόσο να ικανοποιούνται  οι απαιτήσεις της θέσης των τεχνητών δοντιών όσο και να ξεπερνιώνται οι περιορισμοί του οστού της γνάθου είναι μια αρκετά επίπονη προσπάθεια και απαιτεί αυστηρό και λεπτομερή προχειρουργικό έλεγχο.

Στην προσπάθεια αυτή βρίσκουμε σύμμαχο την ψηφιακή τεχνολογία. Η τεχνολογία αυτή αξιοποιεί την απαιτούμενη αξονική τομογραφία του ασθενούς και με τη βοήθεια ειδικών -τρισδιάστατης εικόνας- λογισμικών δίνει τη δυνατότητα στο χειρουργό να μελετήσει το περιστατικό με κάθε λεπτομέρεια. Μ’ αυτό τον τρόπο μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια, πριν το χειρουργείο,την τελική θέση των εμφυτευμάτων έχοντας λάβει υπ’ όψιν του όλες τις απαραίτητες παραμέτρους.

Περισσότερα

 
 

Loading