IDS

IDS 2013

 

Η…”Οδοντιατρική Ολυμπιάδα” του 2013 (12-17/03/2013) δεν σηματοδότησε κάποια μεγάλη αλλαγή προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ωστόσο, ήταν κάτι παραπάνω από σαφές ότι η ψηφιοποίηση του χώρου βαθαίνει και απλώνεται και σε νέους τομείς του. Χαρακτηριστικά της IDS 2013 ήταν:

-   Πρώτες -επίσημες- προσπάθειες να συνεργαστούν τα δεδομένα από αξονικές τομογραφίες με αυτά των CAD προγραμμάτων με στόχο την προσθετικά καθοδηγούμενη εμφυτευματολογία.

-    Αδυναμία των ενδοστοματικών scanners να διεισδύσουν στην αγορά, όπως έχουν ήδη κάνει τα αντίστοιχα συστήματα για οδοντοτεχνική χρήση. Νέα, ελπιδοφόρα συστήματα παρουσιάστηκαν αλλά, όπως και τα παλιότερα, δεν δείχνουν να πείθουν.

-   Επίσημη παρουσίαση κάποιων νέων βιοϋλικών για ενδοστοματική χρήση (ΡΕΕΚ για υποστήριξη επιεμφυτευματικών κατασκευών ή τηλεσκοπικών, ΡΜΜΑ με χρωματική διαβάθμιση, ακτινοσκιερές ρητίνες) τα οποία κατασκευάζονται με τη χρήση CAD/CAM συστημάτων.

-   Επίσημη παρουσίαση διαφανούς ζιρκονίας με χρωματική διαβάθμιση 4 ζωνών.

-   Κάποιες ενδιαφέρουσες τεχνικές σχετικές με εμφυτεύματα (όπως η παρουσίαση εμφυτεύματος με κολλάρο ζιρκονίας ή τα περιστροφικά abutments). Γενικά, η πληθώρα εταιρειών εμφυτευμάτων χαρακτήρισε την έκθεση αυτή κουράζοντας τον επισκέπτη.

Η παρουσία μας εκεί είχε διττό σκοπό. Την ενημέρωση σε τεχνικό και γνωστικό επίπεδο αλλά και την προσπάθεια επίτευξης κάποιων συμφωνιών σε εμπορικό επίπεδο. Νεώτερα προσεχώς…

    

Στο booth της Glidewell Europe με τον Dr. Rothaut

IDS 2011

 

Το εργαστήριο έχει το βλέμμα στραμμένο στις ραγδαίες εξελίξεις που συντελούνται στον παγκόσμιο οδοντιατρικό και οδοντοτεχνικό χάρτη. Η παρουσία μας λοιπόν στην IDS 2011, στην Κολωνία, ήταν επιβεβλημένη. Το περιεχόμενο της έκθεσης θύμιζε περισσότερο παρουσίαση ψηφιακών και βιομηχανικών εφαρμογών και λιγότερο προϊόντων οδοντικής τεχνολογίας. Κυριάρχησαν τα ψηφιακά συστήματα κάθε είδους ενώ πολύ αισθητή ήταν η παρουσία πολλών και εντυπωσιακού μεγέθους CNC κοπτικών συσκευών.

Ξεχωρίσαμε ως highlights τα ολοκαίνουρια ενδοστοματικά  scanners, τους 3D εκτυπωτές για κατασκευή κέρινων προπλασμάτων και εκμαγείων ρητίνης, τα νέα προγράμματα προσθετικά καθοδηγούμενης εμφυτευματολογίας, ο νέος τύπος «διάφανης» (translucent) ζιρκονίας για πλήρως ανατομικές στεφάνες χωρίς δόμηση πορσελάνης και τα, κατασκευασμένα από CAD-CAM, κεραμικά επικάλυψης που συγκολλούνται πάνω σε σκελετούς ζιρκονίας. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των παραπάνω εφαρμογών η ψηφιακή τεχνολογία. Μια τεχνολογία που οφείλει να ακολουθεί στενά και να γνωρίζει σε βάθος πλέον ο σύγχρονος οδοντίατρος και οδοντοτεχνικός. Η αδυναμία παρακολούθησης των εξελίξεων στην ψηφιακή τεχνολογία ισοδυναμεί με αναλφαβητισμό…

Loading